Založ si blog

Prečo Slováci chodia na nákupy do zahraničia?

Keď sa vyberiete do najbližšieho pohraničného mesta či mestečka, nájdete tam minimálne polovicu parkoviska zaplneného autami so slovenskou ŠPZ. Prečo Slováci radi chodia na nákupy do zahraničia?

 

Rakúsko

Mnoho ľudí z okolia Bratislavy radi chodia na nákupy do Rakúska. Typickou destináciou pre nich je mestečko Hainburg (Donau). Musím priznať, že sem sa občas vyberiem aj ja. Prvým dôvodom pre návštevu sú pohonné hmoty. Cena benzínu a nafty sú lacnejšie ako u nás. Rozdiel je rádovo aj o 9 – 15 centov za liter. A myslím si, že nebyť Slovákov, tak by čerpacia stanica vo Wolfsthal ledva prežívala. Na konci mestečka Hainburg smerom na Viedeň sa nachádza nákupná zóna so supermarketmi Spar, Hofer, Billa, Lidl. Oplatia sa tu najmä cestoviny (sú podstatne chutnejšie, nerozvárajú sa a sú z tvrdej pšenice, samozrejme dajú sa kúpiť aj u nás, ale asi dvakrát tak drahšie), krmivá pre psov, mliečne výrobky, chladené a mrazené výrobky, sladkosti, čokolády. Neoplatia sa koreniny a tepelne upravené potraviny (najmä pečivo), ktoré sú dvojnásobne drahšie ako na slovenskom trhu. Nachádza sa tam aj drogéria Bipa. Pracie prášky, sprchové gély, šampóny, parfémy a mydlá tej istej značky ako u nás sú podstatne lacnejšie a voňavšie ako na Slovensku. Ďalšou výhodou pre tých, ktorý neovládajú nemčinu je, že tu pracuje množstvo slovenských predavačov/predavačiek. Nikomu netreba predstavovať Parndorf, outletové centrum, ktoré ponúka známe módne značky lacnejšie o niekoľko percent ako priamo v predajni v bežnom nákupnom centre. Ale môže prísť aj k odlivu zákazníkov, keďže na jar sa má otvárať outlet pri Senci a koncom roka aj pri Voderadoch.

 

Česká Republika

V Česku sú ceny potravín približne rovnaké ako u nás, lacnejšie bývajú väčšinou len základné potraviny (múka, cukor, soľ, maslo, mlieko, niektoré mäsové výrobky). Tankovať naftu sa moc neoplatí, ceny sú približne rovnaké ako na Slovensku. Ceny benzínu sú podobné ako v Rakúsku.

 

Poľsko

Určite ste počuli, že ľudia najmä zo severu našej krajiny radi chodia na trhy do Poľska. Najznámejšie miesta sú Nowy Targ a Jablonka. Každý víkend sem mieria davy ľudí, aby kúpili lacnejšie potraviny, oblečenie, domáce potreby. Nákupy tu však majú nízku úroveň, väčšina výrobkov býva nekvalitných, jediné, čo je na nich lákavé je cena. Tí, ktorí si radšej potrpia na vyššiu úroveň nakupovania, mali by navštíviť mestá ako Zakopane, Bialsko Biala, Nowy Sacz, Cieszyn (Poľský Těšín). Tie sú však vzdialenejšie a nákupy tu nie sú moc výhodné.

Ceny palív sú tu najlacnejšie z okolitých krajín (okrem Ukrajiny). Za benzín sa dá ušetriť aj 20 centov za liter, pri nafte približne 10.

 

Maďarsko

Do Maďarska na nákupy chodievajú najmä ľudia z južného Slovenska, ktorý ovládajú maďarčinu. Dohovoriť sa v Maďarsku je asi najzložitejšie zo susedných štátov. Oplatia sa najmä potraviny, ale aj oblečenie, elektronika a najmä cigarety. Kartón cigariet je aj o 10€ lacnejší ako na Slovensku. Tankovať naftu sa neoplatí, je drahšia ako u nás. Benzín je o pár forintov lacnejší, ale veľkú úsporu vám neprinesie.

 

Ukrajina

Tankovanie sa tu výrazne oplatí. Ale podľa najnovších pravidiel Od cla a daní je oslobodený neobchodný dovoz pohonných látok (PHM v nádrži auta a v nádobe s objemom nie väčším ako 10 litrov) uskutočňujúci sa príležitostne, najviac však jedenkrát za sedem kalendárnych dní. Potraviny sú tiež lacnejšie, ale treba podotknúť, že nemusia spĺňať normy EÚ. Nemôžem zabudnúť na cigarety. Sú dvakrát tak lacnejšie ako u nás. No doviesť si však môžete najviac 40 kusov. Tvrdého alkoholu len 1 liter. Pre navštívenie však potrebujete pas a treba sa vyzbrojiť silnou trpezlivosťou pri čakaní na hraničnom priechode.

 

 

Je na Slovensku dostatok obchodných centier?

19.01.2013

Bratislava Myslíte si, že by sa v našom hlavnom meste uživilo ešte jedno nákupné centrum? Ja si myslím, že áno. Ale s novými značkami a predajňami na našom trhu. V príprave je viacero shopping centier, no či sa zreálnia, to ukáže len čas. Celkom nová mestská štvrť v Bratislave, Bory od Penty, údajne už začala výstavbu medzi Lamačom a Devínskou Novou Vsou, čomu [...]

11. séria Paneláku

14.01.2013

V pondelok 7.1. sa už rozbehla 11. séria Paneláku a s ňou pre mňa aj viacero šokov. Šok č.1: Staré intro (úvodné titulky). Nakoľko sa do paneláku prisťahovala nová rodina Slušných a býva tam aj Zuzka (Zuzana Marušinová), patrilo by sa ju dať. Šok č. 2: Expresne rýchla prestavba bytov. Jakubovo (Vladimír Kobielsky) podkrovie vyzeralo v októbri ešte nedohľadne, [...]

Nová Televázna Sezóna

14.01.2013

So začiatkom nového roku prichádza aj nová televízna sezóna. Tú odštartoval nový slovenský seriál Búrlivé víno pripomínajúci skôr mexickú telenovelu, ktorá bude nekonečná, čomu naznačuje aj vysoká sledovanosť. Jedná sa o príbeh zaľúbencov Niny (Nela Pocisková) a Martina (Juraj Loj), ktorý sú z dvoch znepriatelených rodín. Za plus seriálu považujem vysielací [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 13970x
Priemerná čítanosť článkov: 3493x

Autor blogu

Kategórie

Archív