Založ si blog

Je na Slovensku dostatok obchodných centier?

Bratislava

Myslíte si, že by sa v našom hlavnom meste uživilo ešte jedno nákupné centrum? Ja si myslím, že áno. Ale s novými značkami a predajňami na našom trhu. V príprave je viacero shopping centier, no či sa zreálnia, to ukáže len čas.

Celkom nová mestská štvrť v Bratislave, Bory od Penty, údajne už začala výstavbu medzi Lamačom a Devínskou Novou Vsou, čomu nasvedčuje príprava pozemku a výstavba cestnej komunikácie. Zatiaľ je otvorená len jedna predajňa v tejto zóne – Metro. Súčasťou tejto štvrti má byť nová štvrť bytoviek, domov, Hornbach, obchodné centrum so supermarketom Billa, multikinom, bowlingovými dráhami a obchodmi ako H&M, New Yorker, Lindex, S.Oliver, Electroworld, Panta Rhei… Údajne sa tu uvažuje o predĺžení električkovej trate, ktorá ude pokračovať až do Devínskej Novej Vsi, železničnej stanici a autobusovej stanici. Či sa projekt vôbec dostavia a celý je otázne.

Očakávaným projektom je prestavba hlavnej stanice. Predstaničné námestie aj s električkovou traťou by malo pohltiť nákupné centrum a hotel. Mesto Bratislava však tento projekt ešte neodsúhlasilo, keďže sa im nepáči zrušenie električkovej trate a podmienky developera.

Twin City s pripraveným pozemkom stále čakajú na výstavbu. Zastavili ho chýbajúce  povolenia a zmeny územného plánu. V tomto roku však majú odštartovať svoju výstavbu.

Ďalej veľmi očakávaný projekt Pharos pri letisku. Vyrásť by tu malo Sconto, Albero, Bauhaus, Decathlon. Nákupné centrum by malo byť aj vo Vajnoroch – Vajnoria.

V Bratislave malo vyrásť aj mega obchodné centrum Yosaria Plaza v Ružinove. Ten bol však definitívne zrušený.

 

Outlety

V marci by mal otvárať prvý slovenské outlet centrum – D1 Outlet pri Senci. Malo by v ňom byť asi 50 obchodov a Lidl. Postavené sú aj čerpacia stanica Shell a nábytkársky dom P.Max, ktorý však dočasne zatvoril, kým sa neotvorí celé centrum. Outlet sa pýši, že bude mať aj McDonald’s, ale či je to potvrdené na 100% vedia len oni, lebo aj Malavia v Malackách sa pýšila s „Mekáčom“ a nič z toho.

O pár kilometrov ďalej vo Voderadoch na jeseň položili základný kameň a odštartovali výstavbu komplexu s viac ako 70 predajňami. Kto bude víťazom sa uvidí, keďže mnohí Bratislavčania majú stále v obľube Parndorf.

 

Iné Mestá

Mestá ako Žilina a Nitra sú preplnené obchodmi. V Žiline už je len naplánovaná Kika v lokalite pri OC Dubeň. No v Prešove, v treťom najzaľudnejšom meste, je len jedno obchodné centrum – Max. Ohlásené boli viaceré centrá ako Forum, Corso, Arkadia a Solivaria, no či sa už konečne v tomto meste s nižšou kúpyschopnosťou obyvateľstva začne vôbec stavať ukáže len čas. V druhom najväčšom meste Slovenska, v Košiciach, je dosť obchodných centier, ale za také lepšie sa dajú považovať len Optima a Aupark. Do Košíc by sa ešte hodila aj Ikea s nejakým novým nákupným centrom, ktoré bude obsahovať svetové značky, ktoré sa tu nenachádzajú, ale teoreticky by tu byť mohli (napr. Zara, Bershka, Pull&Bear, Stradivarius, Pimkie, Next, Lindex, Koton, Benetton…). V Banskej Bystrici je len jedno nákupné centrum – Europa, ktorá je dosť veľká a obsahuje množstvo obľúbených a dorých obchodov. V pláne je aj prestavba autobusovej a železničnej stanice, ktoré prepojí nákupná pasáž podstatne menšia ako Europa. V pláne sú aj nákupné centrá v Topoľčanoch, Čadci a čoskoro otvorí „fachmarktzentrum“ OC Javorina v Novom Meste nad Váhom.

 

Trnava

Keďže som z Trnavy, povenujem sa jej viac. V Trnave sa nachádzajú 2, resp. 3 centrá. Max a Galéria Tesco s Arkádiou (keďže sú vedľa seba a majú spoločné parkovisko, ja ich vnímam ako jedno). Podľa môjho názoru nestoja za nič, pretože asi celá Trnava chodí na nákupy do Bratislavy, najmä do Avionu, keďže je hneď pri diaľnici D1. V pláne bol Trnava Park pri Baumaxe, ktorý však sa zastavil, pretože írsky developer má finančné problémy a nedostal úver na výstavbu. Zostala po ňom len vyvalcovaná plocha pre základy. Oproti by mal však vyrásť nový komplex TMT – The Trnava Mall. Obsahovať by mal hypermarket Carrefour  (ktorý ma prekvapil, keďže Carrefour za posledné roky neotvoril žiaden hypermarket a chcel odísť zo slovenského trhu), Asko nábytok, Siko kúpeľne, Decathlon, obchodné jednotky so vstupom z parkoviska a krytú dvojpodlažnú časť s viac ako 40 predajňami, kde budú aj poschodové priestory s väčšou plochou (obsadiť by ich mohli C&A, H&M, Marks & Spencer). Plne zaplní priestor medzi Scontom a McDonald’s. Obchody by mali byť aj v City Arene spolu aj s novým multikinom. Ako sa všetko vyvinie ukáže čas.

 

The Trnava Mall

 

Prečo Slováci chodia na nákupy do zahraničia?

15.01.2013

Keď sa vyberiete do najbližšieho pohraničného mesta či mestečka, nájdete tam minimálne polovicu parkoviska zaplneného autami so slovenskou ŠPZ. Prečo Slováci radi chodia na nákupy do zahraničia? Rakúsko Mnoho ľudí z okolia Bratislavy radi chodia na nákupy do Rakúska. Typickou destináciou pre nich je mestečko Hainburg (Donau). Musím priznať, že sem sa občas [...]

11. séria Paneláku

14.01.2013

V pondelok 7.1. sa už rozbehla 11. séria Paneláku a s ňou pre mňa aj viacero šokov. Šok č.1: Staré intro (úvodné titulky). Nakoľko sa do paneláku prisťahovala nová rodina Slušných a býva tam aj Zuzka (Zuzana Marušinová), patrilo by sa ju dať. Šok č. 2: Expresne rýchla prestavba bytov. Jakubovo (Vladimír Kobielsky) podkrovie vyzeralo v októbri ešte nedohľadne, [...]

Nová Televázna Sezóna

14.01.2013

So začiatkom nového roku prichádza aj nová televízna sezóna. Tú odštartoval nový slovenský seriál Búrlivé víno pripomínajúci skôr mexickú telenovelu, ktorá bude nekonečná, čomu naznačuje aj vysoká sledovanosť. Jedná sa o príbeh zaľúbencov Niny (Nela Pocisková) a Martina (Juraj Loj), ktorý sú z dvoch znepriatelených rodín. Za plus seriálu považujem vysielací [...]

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

chrípka. pacient, lekár, prehliadka

V Bratislavskom kraji sa počas tohto roka vyskytol čierny kašeľ v 50 prípadoch

18.04.2024 19:25

Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine 15- až 19-ročných osôb.

Fico, Šefčovič

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR opäť navrhne Šefčoviča

18.04.2024 18:30

Uviedol to predseda vlády po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 13959x
Priemerná čítanosť článkov: 3490x

Autor blogu

Kategórie

Archív