Nová Televázna Sezóna

14. januára 2013, matejko, Nezaradené

So začiatkom nového roku prichádza aj nová televízna sezóna. Tú odštartoval nový slovenský seriál Búrlivé víno pripomínajúci skôr mexickú telenovelu, ktorá bude nekonečná, čomu naznačuje aj vysoká sledovanosť. Jedná sa o príbeh zaľúbencov Niny (Nela Pocisková) a Martina (Juraj Loj), ktorý sú z dvoch znepriatelených rodín. Za plus seriálu považujem vysielací čas (ako alternatívu k Súdnej sieni) a nové neopozerané prostredie – vinice. Za mínus považujem opäť vysoké obsadenie hercov z Ordinácie v ružovej záhrade, ktorí mi už riadne lezú na nervy a otrepaný dej ako u všetkých seriálov. Chvíľu sú spolu, chvíľu nie a takto sa to strieda až pokým nebude svadba alebo x-té udobrenie.

Od stredy 2.1. je vo vysielaní oživený seriál Dallas, ktorý však podľa Markízy nedosahuje dobré výsledky sledovanosti, preto sa presunie na nočné hodiny. V ten istý deň nasadila Jojka francúzsko-kanadský seriál Kuriér. Vtedy dosiahol nadpriemernú sledovanosť a stal sa najsledovanejším nespravodajským programom dňa (ak nepočítame 11 tisíc od Jojky).

Na troch kráľov v nedeľu začal dvomi dielmi na Joj sci-fi seriál Terra Nova, ktorý mal dobrú sledovanosť a od pondelka pokračoval o 20:30 na Pluske.

V pondelok 7.1. sa už rozbehla 11. séria Paneláku a s ňou pre mňa aj viacero šokov, ktorým som sa venoval v samostatnom príspevku. Na Pluske začal reality seriál o mladých ľuďoch žijúcich v byte v centre Bratislavy – Deň a noc (podľa nemeckého Berlin: Tag und nacht). Mnohé pasáže mi prídu prehnane hrané ako zúfalka Nataly, ktorá chce Marcela a Paliho dcéra, ktorá nechce chodiť do školy. V nočných hodinách na Markíze začal americký sitcom Dve baby na mizine a vrátili sa po prvýkrát v roku Nočné televízne noviny, ktoré vysielajú podľa mňa pekné a tie najlepšie newsreaderky Miriam Kalisová a Mária Pietrová. Na Domu bola nasadená ženským publikom obľúbená Šeherezáda a Onur v nekonečnej tureckej telenovele Tisíc a jedna noc.

V utorok 8.1. odštartoval na Markíze nový sitcom Sekerovci, ktorý tiež nebol žiaden trhák. Na RTVS sa vrátili Elena Vacvalová a Oliver Andrásy s Nikto nie je dokonalý (remake Aj múdry schybí). Údajne majú objednaných až 40 dielov. Po nich nasledoval Marcinov sitcom Hlavne, že sa máme radi s celkom dobrým výkonom.

Vo štvrtok 10.1. na RTVS išli dva nové seriály z dovozu. Britský – Zavolajte sestričky a koprodukčný Borgiovci. Ten druhý mi príde zaujímavý, nakoľko stvárňuje dej na pápežskej stolici, ukazuje odvrátenú tvár cirkvi a zvrhlú pápežskú dynastiu.

Ďalšie očakávané „trháky“ tejto sezóny sú dokuseriály Bučkovci a Experti na Jojke. Od Markízy sa čaká už len na ohlásenie štartu Superstar a „celebritnej“ v poradí už štvrtej Farmy.

V tomto období by mal odštartovať aj tretí kanál od Joj Media House zameraný na spravodajstvo, dokumenty a lifestyle. Pošepkáva sa, že aj Markíza chce spustiť svoj štvrtý kanál a chce tak byť opäť krokom vpred pred Joj. A keď už tak idú spúšťať toľko kanálov, nech tam vysielajú nejaké dobré nové seriály, filmy a dokumenty a nie opätovné reprízy seriálov vysielaných na materskej stanici alebo bezduchých amerických reality show.

Dúfam, že túto televíznu sezónu prežijem bez výbuchu hnevu a pozastavovaním sa nad hlúposťami, ktorými nás kŕmia naše ctené a milované televízie.